Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /mnt/web121/a3/43/58752943/htdocs/WordPress_01/wp-content/themes/fitness-club/single.php on line 106 Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /mnt/web121/a3/43/58752943/htdocs/WordPress_01/wp-content/themes/fitness-club/single.php on line 121

Ik lees iets over Zorg in Natura, wat is dat eigenlijk?

24 januari 2023door MTB Zorg
ZIN.jpg

Zorg in natura is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat zorg wordt verleend in de vorm van diensten of hulpmiddelen, in plaats van geld, maar ook dat de kosten voor die diensten direct worden betaald aan de “leverancier/aanbieder”. Dus niet aan degene die de zorgvraag heeft. Dit betekent dat als iemand recht heeft op zorg, de overheid of verzekeraar zorg zal regelen in plaats van geld te geven aan de persoon die de hulp vraagt. Het kan dus zo zijn dat  “Pietje” geld voor een rolstoel ontvangt vanuit de overheid en “Pietje” moest dat geld dan zelf overmaken aan degene waarvan hij de rolstoel kocht. Dat hoeft bij Zorg in Natura (ZIN) niet. De gemeente maakt het geld rechtstreeks over aan de aanbieder. “Pietje” ziet het geld dus niet op zijn rekening. Hiermee is het ook een stuk minder fraudegevoelig. Vaak hebben de overheid en de leverancier ook goede afspraken gemaakt en is de leverancier al vooraf goed getoetst of hij waarmaakt wat hij aanbiedt.

Een voorbeeld van zorg in natura is een hulp in huis die wordt toegewezen door de gemeente, of een rolstoel of scootmobiel die wordt verstrekt door een verzekeraar. Ook kan er begeleiding worden gegeven bij het vervoer naar medische afspraken of bij huishoudelijke taken.

De tegenhanger van Zorg in Natura is het PGB. Een persoonsgebonden budget (PGB) is een vorm van zorgfinanciering waarbij iemand geld ontvangt van de overheid of verzekeraar om zelf zorg te regelen. Zij krijgen de beschikking over een eigen budget om zorg in te kopen. Hiermee heeft de cliënt meer controle over de zorg die hij of zij ontvangt en kan hij of zij kiezen voor de zorgverlener die het beste aansluit bij de eigen wensen en behoeften.

Het verschil tussen zorg in natura en PGB is dus dat bij zorg in natura de overheid of verzekeraar zorg regelt (en budgetteert) en dit direct naar de aanbieder overmaakt, terwijl bij PGB de cliënt zelf de zorg regelt met budget van de overheid of verzekeraar en zelf zorg moet dragen voor het overmaken van de “factuur” voor de geleverde diensten. Hier komt dan ook de administratie bij kijken die moet worden bijgehouden.

door MTB Zorg

Hi, ik ben Marjon, 52 jaar, ambulant begeleider en verpleegkundige. Tevens eigenaar van MTB Zorg. Ik informeer je graag