Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /mnt/web121/a3/43/58752943/htdocs/WordPress_01/wp-content/themes/fitness-club/single.php on line 106 Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /mnt/web121/a3/43/58752943/htdocs/WordPress_01/wp-content/themes/fitness-club/single.php on line 121

Een WMO-indicatie, wat is het eigenlijk?

24 januari 2023door MTB Zorg
wmo-indicatie.jpg

De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is een wet in Nederland. Deze wet regelt de ondersteuning van mensen die extra hulp of ondersteuning nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Een WMO-indicatie is een beslissing van de gemeente over welke ondersteuning iemand nodig heeft en welke kosten hiervoor vergoed worden. Ook het aantal uur in de week dat je hulp nodig hebt staat in deze beslissing.

Om een WMO-indicatie te krijgen, moet je een aanvraag indienen bij de gemeente waar je woont. Hierna volgt een gesprek met een medewerker van de gemeente en wordt gekeken naar de situatie van de aanvrager en welke ondersteuning hij of zij nodig heeft. Hierbij wordt gekeken naar de situatie thuis, de gezondheid, de sociale contacten en de mogelijkheden om deel te nemen aan de samenleving.

De WMO richt zich op individuele begeleiding. ondersteuning bij het huishouden, vervoer, opvang, dagbesteding, persoonlijke verzorging en verpleging. Ook kan er ondersteuning geboden worden bij het verkrijgen van werk of dagbesteding, en bij het verbeteren van de communicatievaardigheden.

Een WMO-indicatie is vaak tijdelijk en moet regelmatig worden herzien om te kijken of de ondersteuning nog steeds nodig is. Als de situatie verandert, kan de indicatie worden aangepast of stopgezet. Ook deze beslissing van het aanpassen van de indicatie ligt bij de medewerker van de gemeente.

door MTB Zorg

Hi, ik ben Marjon, 52 jaar, ambulant begeleider en verpleegkundige. Tevens eigenaar van MTB Zorg. Ik informeer je graag